Tilbake til oversikt
Mensen, menstruasjonssyklus, planlegging, hvordan bruke syklus til planlegging

Finn ut hvordan menssyklusen og de 4 fasene påvirker deg

gratis verktøy planlegging podcast Sep 07, 2021

Har du noen gang planlagt å være med på noe sosialt.. kanskje på et sånt nettverksmøte eller jobbsamling eller en fest hvor du ikke kjenner noen, og dagen du planla det, så var det en knallgod ide…MEN så, dagen kommer, og du angrer. Men du går allikevel, og føler deg som et flykræsj. Du vet fra du går inn døra at det beste hadde vært å snudd og gått hjem, men du piner deg gjennom det, og stikker ved første anledning… 

Jeg har nylig lært en ting og to om syklusen som forklarer både det ene og det andre ;-) Jeg deler det jeg har lært med deg, sånn at du også kan planlegge for å gjøre hverdagen enklere for deg selv, og sette deg selv opp for suksess!

 
Helt ærlig - jeg har aldri vært spesielt interessert i å lære meg noe om menssyklusen... mest av alt fordi jeg ikke har sett noen grunn til det… Jeg har hvert fall ikke visst noe om hvordan jeg skulle utnytte denne kunnskapen til min fordel! Egentlig har jeg alltid tenkt at det e noe som skjer hver måned, som jeg bare må forholde meg til...
 
MEN jeg har hatt en lei tendens til å planlegge aktiviteter som går på tvers av mitt eget energinivå…og forklaringen er heldigvis enkel. Nå kan både du og jeg slippe å svømme mot strømmen og heller flyte med den… Høres SÅÅÅ mye enklere ut, ikke sant??!!
 
For at du skal se det store bildet… her er 10 fordeler med å kjenne til egen syklus. Sjekk ut dette: 
 

1. Planlegging av aktiviteter

Det er lettere å ta mer hensyn til seg selv og hvordan man føler seg, fordi du kjenner til fasene og deres kvaliteter. Da kan du planlegge, så godt det lar seg gjøre, sånn at du ikke havner i situasjoner som du ikke vil være i, og få mest mulig ut av fasenes kvaliteter ved å benytte deg av dem. Ref: den sosiale blemma jeg nevnte innledningsvis!
 

2. Tiden med ungene!

Selv om ungene krever sitt uansett, er det mulig å planlegge roligere aktiviteter og mer «out there» aktiviteter ut hva hvordan du føler deg… og du vet sånn ca hvordan du vil føle deg, fordi det er det samme mønsteret som repeteres ca hver måned…  ;-) Personlig har jeg gått på en del smeller ved å ta med ungene på byturer når absolutt ALT irriterer meg, og jeg holder på å klikke på innsiden. Ikke en god ide! Disse tilfellene kan unngås i stor grad ved å kjenne syklusen :)
 

3. Trening….

Her er det helt sikkert mer å hente enn det jeg personlig kjenner til, men det er fordeler med å kjenne syklusen både i forhold til NÅR du kommer i gang med trening, NÅR du setter deg nye mål og NÅR du starter ett nytt treningsprogram. I tillegg er det også nyttig å tenke hvor du er i syklusen når du gjennomfører selve treningene. Personlig har jeg merket at noen ganger har jeg overskudd og kunne gått en syv-nuts tur… andre ganger har jeg bare lyst å legge meg ned på matta å sove… 
 

4. Kreative prosjekter

Du vet de gangene du har planlagt at ENDELIG skal du sette deg ned å gjøre det du ikke har gjort på sååååååå lenge… bare for å synke sammen i sofaen på kvelden uten å i det hele tatt SE på prosjektet ditt… Det finnes tider i løpet av syklusen som er PERFEKTE for å komme i gang med nye prosjekter, og hvor du er på ditt mest kreative! …og andre ganger det kanskje ikke engang er vits å prøve….

 

5. Organisering og rydding

Noen ganger er det lett som en plett - andre ganger er det et komplett «ORK»! Er du enig? Også når det kommer til organisering, finnes det tidspunkt som er bedre enn andre!

 

6. Fullføring av oppgaver og prosjekter

Hvis du er bare bittelitt som meg, er du en jækel på å starte ting, men du suger på fullføring! Gode nyheter coming your way! Noen ganger i løpet av måneden passer bedre til dette også. Er det ikke herlig? Endelig kan du få de gulvlistene på plass ;-)

 

7. Beslutninger

Merker du at du noen ganger sliter skikkelig med å ta beslutninger, imens andre ganger vrir du hjernen og river ut håret? Jupp. Finnes en tid for dette også!

 

8. Barnebursdag

Denne er mer for humor, men den er ikke helt uten snev av seriøsitet ;-) Jeg vet at for noen er dette å banne i kirka, men jeg HATER barnebursdager! Jeg tar meg i å grue meg til neste bursdag i månedsvis i forveien, og etter min mening, med god grunn! Og er det EN ting jeg vet, så er at denne gang skal jeg planlegge barnebursdagen med utgangspunkt syklusen, sånn at jeg har den aller beste forutsetning for å være den aller beste versjonen av meg selv… og forhåpentligvis slippe å føle meg helt tappa når den er ferdig!!

 

9. Presentasjoner, nettverk og sosiale sammenkomster

2 av fasene egner seg langt bedre enn de andre to til å være sosial og gi av seg selv. Definitivt. Fordi da vi er naturlig utadvendte. 

 

10. Administrative oppgaver

Jeg syns det er pyton å gjøre kjedelige og repeterende administrative oppgaver alltid egentlig, men heldigvis finnes det tider i løpet av måneden det passer bedre å gjøre dem en andre... og det er vel om å gjøre å gjøre ting enklest mulig for oss selv? ;-)

 

 

Så,

uten at jeg er en ekspert på kroppen vår, så skal jeg dele et par ting med deg som jeg har lært, og som kan hjelpe deg med å komme i gang og ta i bruk denne kunnskapen på ein sånn måte, at du kan ta mer hensyn te deg selv når du planlegger, og flyte med strømmen i stedet for å svømme mot den...

 

Hormoner og forutsigbarhet

Det er hormonene som styrer syklusen, og kort fortalt er hormonene våre de kjemiske budbringeren som frigis av celler i kroppen. Hormonene spiller en viktig rolle for å aktivisere prosesser i kroppen, som for eksempel puberteten og menssyklusen. Hormonene sørger egentlig for at kroppen fungere som den skal. Og så har vi noen spesifikke hormoner som styrer de sykliske forandringene, som videre fører til de emosjonelle og fysiske endringene i oss, på ulike tidspunkter av måneden.
 
Her snakker vi energinivå, de forskjellige vondtene, behovet for å sove og slappe av, og på den andra siden.. overskuddet, de dagene du er utadvendt, oppesen, og  føler deg bra av ingen som helst grunn…. og de dagene hvor du ikke ser noen problemer, kun løsninger.
 
Det som e bra med hela greia, er at selv om humøret og formen tidvis virker totalt uforutsigbart, er det heldigvis ikke sånn. Syklusen er forutsigbar... og hvordann vi føler oss er forutsigbart! For hvis vi tenker over det, så e det jo ca det samme som skjer hver måned. Er det ikke bra at det finnes noe forutsigbart som mamma?! :) Den informasjonen kan vi bruke til vår fordel!

 

De fire fasene

Jeg har tatt utgangspunkt i informasjon som jeg har funnet om at syklusen kan deles i 4 deler:
 • Menstruasjonfasen
 • Follikelfasen
 • Eggløsning
 • Lutealfasen
 
I forhold til ei tidslinje, overlapper fasene hverande. Vi skal komme nærmere inn på de forskjellige fasene etterhvert, men først litt om syklusen. Som de fleste av oss har fått med oss, varierer lengden på syklusen, så den er individuell. Måten man regner ut lengden på syklusen, er å ta utgangspunkt i 1. dag av mensen, og 1. dag av neste mens. Dagen du får mensen første gang, til dagen FØR du får mensen neste gang, er antall dager i selve syklusen. 
 
Siden det er vanlig å regne ut fra en 28 dagers syklus, så tar vi det som utgangspunkt. Da tar det 28 dager fra syklusen starter, til den den starter på nytt igjen. 
 
La oss se nærmere på de ulike fasene, hva som skjer, og hvordan vi kan bruke denne kunnskapen til vår fordel:
 

Menstruasjonfasen

Er antall dager du blør, og i denne fasen gjøres kroppen klar for en ny runde av syklusen. I denne fasen e det vanlig at energien synker, og det er det ideelle tidspunktet for å slappa av og reflektere. Hjernen er på dette tidspunktet best egna for kontakt mellom venstre og høyre hjernehalvdel, noe som gjør deg supersmart og i stand til å integrere logisk og intuitiv informasjon.
 
Den fysiske energien er sannsynligvis på det laveste... så dette er tiden for å slappe av, minimalisere sosiale avtaler og være grei med deg selv.
 
Dette er også et godt tidspunkt for å evaluere hva som funker og hva som ikke funker i livet. Så det kan være lurt å spare evalueringer og beslutninger til denne perioden, fordi denne fasen er det beste grunnlaget for denne typen aktiviteter, og er det tidspunktet i syklusen hvor du har størst klarhet.. som igjen gjør at du kan slippe unna litt av over-tenkingen i de andre fasene om du planlegger litt…;-)
 

Folikkelfasen

Folikkelfasen handler om nye begynnelser. Det er når egget produserer folikkeler og livmoren gjør seg klar til å slippe et egg. Dette er tiden når energien øker igjen! Og, energisk, er dette når du har det beste grunnlaget for å planlegge, lage nye vaner, skape nye ting, brainstorme, og være kreativ!

 

Eggløsning

Eggløsningen er når kroppen er mest fruktbar. I denne fasen slipper man fermoner. Basert på hva som skjer hormonelt i denne fasen er du mest artikulert og har den mest magnetiske utstrålingen! (Good to know, ikke sant?!?!)  Energisk er dette fasen hvor du har de beste forutsetningene for å komme deg utpå sosialt, og få ut ordet om det du holder på med. Det er i tillegg et veldig godt tidspunkt for å ta de vanskelige samtalene, ringe noen for et salg, fortelle noen noe viktig, gjennomføre presentasjoner, samarbeide med andre, eller pitche ideer.

 

Lutealfasen

Lutealfasen starter under eggløsning og avsluttes når mensen starter... Dette er den mest misforståtte og oversette fasen. Dette er når energien begynner å snu seg innover. Folikkelfasen og Eggløsningen er utadvente faser og Luteal og Menstruasjonsfasen er innadvente faser. Lutealfasen varer 12-14 dager... og energisk e du satt opp for å fullføre prosjekter, krysse ut av ting på ta-daaa lista (tidligere kalt «to-do»). Dette er det perfekte tidspunktet for å avslutte prosjekt som du starta i folikkelfasen. I denne fasen har du knallgod fokus og det er en super tid for fullføre ting og begynne å sette ned aktivitetsnivået før neste fase...

Hvis du er litt som meg, en som er dritgod på å starte ting, men mindre god på å fullføre, kan det å få kontroll på syklusen, og være oppmerksom på denne fasen her, hjelpe deg med å gjøre kvantesprang for å komme deg videre på nye prosjekt og slippe å ha dårlig samvittighet for de som ligger strødd rundt deg ;-)

Med kunnskap om disse fasene og hvordan humøret og forutsetningene våre forandrer seg, blir det enklere å se hvordan vi kan planlegge for å gjør aktiviteter som passer inn i de ulike fasene av syklusen. Så her kommer noen konkrete tips til hvordan du kan planlegge ut fra de ulike fasene:
 
 

Tips

1. 

Start med å finne ut, og tracke din egen syklus, sånn at du vet når og hvordan de ulike fasene påvirker deg personlig. Til dette kan du bruke apper som Flo, eller du kan tracke syklusen manuelt. Personlig fant jeg ut at det enkleste var å bruke en app, for da slipper jeg å tenke. Jeg får utregnet hvor lang syklusen er, og jeg vet akkurat når neste mens duker opp. I tillegg kan jeg skrive inn symptomer og legge inn notater for hvordan jeg føler meg.
 

2.

Brainstorm hvordan du vil bruk kunnskapen om de forskjellige fasene i forhold til hvordan de påvirker deg og kroppen din. Her kan det være lurt å tenke på alle tingene du uansett gjør, og se på hvordan du kan optimalisere tidspunktet for når du gjør dem, slik at du ikke planlegger på tvers av deg selv. Last gjerne ned planleggeren som jeg har laget spesifikt for dette formålet! (se nederst på siden!)

 

3.

Se på kalenderen de neste månedene og finn ut hvordan du kan legge opp de kommende aktivitetene på en mer hensiktsmessige måte... eksempel: Å flytte den barnebursdagen, ombooke den presentasjonen, eller endre tidspunktet for når du skal komme i gang med nytt treningsprogram! (planleggeren kan hjelpe deg med dette også)

 

Her er hvordan du kan bruke de ulike fasene:

  • Menstruasjonsfasen kan du bruke til å roe ned, meditere, gjøre rolige aktiviteter, og reflektere på hva som funker og hva som ikke funker… Det er en fin tid for å skrive journal, og å ta noen viktige beslutninger og valg i livet. Dette er kanskje ikke den optimale fasen for syvnutsturen eller barnebursdagen ;-)

  • Bruk folikkelfasen til å komme i gang med et nytt prosjekt, begynne å trene eller å komme i gang med noe du har tenkt på lenge, men aldri kommet rundt til å gjøre. Dette er tiden for kreative prosjekter som krever litt ekstra hjernekapasitet. Bruk denne tiden til å gjøre aktiviteter som krever litt mer utholdenhet, energi og kreativitet enn vanlig. Typiske ting kan være brainstorming, mentale utfordringer og problemløsning!

  • Under eggløsningen hvor du føler deg bra av ingen som helst spesifikk grunn, OG du har den mest tiltalende tiltrekningen, er tiden for å planlegge de tingene som krever at du er sosial. Dette kan være å bli mer synlig, gå på date, holde en presentasjon, gå på intervju, ta en vanskelige samtale og pitche nye ideer. Eller når det komme te familiære forhold... avholde barneselskaper eller feire runde dager!;-) 

  • Og til slutt, lutealfasen, som kan fylles med oppgaver som krever litt ekstra detaljfokus. Dette er tiden for fullføring og avslutting av prosjekter og ting du har begynt på tidligere. Dette er også tiden for administrative oppgaver siden du har detaljfokusen som du gjerne mangler litt av sånn ellers. Rydding og organisering passer også perfekt i denne fasen!

 

Planlegging

Hvis du kan tenke deg å få en kickstart til å komme i gang med å leve litt mer i tråd med deg selv og din egen syklus, så kan det være greit for deg å vite at jeg har laget en egen planlegger for dette, da jeg selv fant ut hvilken gullgruve dette er…!
 
Den hjalp meg med å komme i gang og se på min egen syklus og hvordan jeg kunne bruke kunnskapen på den måten som passe best for meg.
 
Jeg har brukt denne planleggeren til å…
 • Finne ut hvordan jeg skal fordele oppgaver og aktiviteter av ulike karakter ut på de forskjellige fasene, sånn at jeg ikke bare kan få mer ut av tiden, men også for å leve mer i flyt med hvordan jeg faktisk føler meg hver måned
 • Planlegge å gjøre mer av de tingene som krever at jeg er litt mer på, i de tidene hvor jeg faktisk e litt mer "på" av naturlige årsaker
 • Unngå å måtte tvinge meg selv til å gjøre ting jeg egentlig ikke vil, og heller få mer ut av den tiden hvor jeg er naturlig mer kreativ, utadvendt og detaljorientert! 

Her er planleggeren som tar for seg de ulike fasene, og hjelper deg med å planlegge DINE aktiviteter rundt syklusen. Du kan laste den ned via skjemaet under!
 

Last ned Syklus-planleggeren!

Legg igjen navn og epost, så har du den umiddelbart!

Ved å legge igjen navn og epost takker du også ja til å motta tips, inspirasjon og nyheter på mail med ujevne mellomrom. Jeg spammer ikke, men husk at du kan melde deg av når som helst!